thumbnail

Activitate practică “Fluturele”

Astăzi fluturii își iau zborul de la Şcoala în Papuci!


        Plimbările prin natură stârnesc curiozitatea copiilor faţă de lumea insectelor. Fluturele este cea mai captivantă insectă. Este superb colorată, delicată și cu aripi mari. Coloritul lor îi va captiva și va genera o mulţime de întrebări.




Astăzi vă propunem o activitate practică foarte simpatică și colorată care va aduce multe zâmbete pe chipurile micilor exploratori în minunata lume a insectelor.




Avem nevoie de:
·      o coală de hârtie albă
·    o coală de hârtie colorată (eu am ales roșu însă poate fi orice culoare)
·      acuarele
·      pensulă
·      creion
·      foarfecă
·      lipici






Pași de urmat pentru realizarea fluturașului:

Pentru început vom lua foaia albă și vom desena un fluture – pe toată foaia.



Întoarcem foaia pe care am desenat fluturașul, o îndoim și pe una dintre părţile foii (doar pe una dintre părţile foii) vom desena cu acuarelele picături mai mari și mai mici, cât mai colorate și cât mai multe.






Îndoim foaia și presăm ușor în așa fel încât să împrăștiem toată culoarea pe toată suprafaţa foii.




Deschideţi ușor și veti vedea că acuarele pe care le-aţi pus pe una dintre părţile foii s-au imprimat și pe cealaltă parte.




Lăsam deoparte foaia pe care am desenat cu acuarelele pentru a se usca și luăm foaia colorată.

Din foaia colorată vom tăia un dreptunghi mare și un dreptunghi mic.



Dreptunghiul mare îl vom indoi pe jumătate.



Dreptunghiul mic îl vom tăia pe jumătate lăsând aproape 1 cm la capăt și apoi vom indoi bucăţelele formate.



În dreptunghiul mare pe care l-am îndoit mai devreme punem un pic de lipici într-un colţ sus (ne imaginăm că acolo este capul fluturașului) și lipim cele două bucăţi de hârtiuţă pe care le-am decupat din dreptunghiul mic. Acelea vor fi antenuţele fluturașului.



După aceea vom desena, decupa și lipi un ochișor.




Acum luăm foaia cu fluturele – foaia pe care am pictat cu acuarelele – și vom decupa modelul pe care l-am desenat la început cu creionul… ușor… Chiar dacă nu s-a uscat în totalitate foaia, încercăm să nu rupem foaia, și la final o să avem… UN FLUTURAŞ.








Vom lua fluturașul și îl vom indoim cu partea colorată în exterior.



Vom lua corpul pe care l-am realizat din cele două dreptunghiuri roșii, vom aplica un pic de lipici în interiorul lui și apoi vom fixa aripile fluturașului. Presăm ușor și acesta este fluturașul nostru cel drăgălaș.







   Dragi copii, felicitări pentru cel mai drăgalaş fluturaş! 💑



    Curiozităţi despre fluturi pe care cei mici, dar și cei mari, le vor primi cu o deosebită atenţie:

Fluturele este o insectă din ordinul Lepidoptera (de la “lepidoptera” care in limba greacă înseamnă “cu aripile acoperite cu solzi” – referire la “praful” fin care acoperă aripile fluturilor).

Fluturii sunt de remarcat pentru ciclul lor de viată neobișnuit format din patru stadii.
1.    Femela fluture depune ouăle pe frunzele plantelor.
2.    Al doilea stadiu de dezvoltare este cel de omidă sau larvă. Omida iese din ou și urmează o perioadă în care aceasta se hrănește cu frunze verzi și gustoase.
3.    Apoi omida caută o ramură potrivită, se prinde de ea și începe să formeze o carapace tare – acesta este stadiul inactiv de pupă (nimfă).
4.     Carapacea se crapă și un mic future își întinde antenele și piciorușele, și apoi se târăște afară. Deocamdată corpul lui este moale și zbârcit, însă soarele îi va usuca aripile și astfel, dupa o metamorfoză spectaculoasă, fluturele își întinde aripile lui frumos colorate.

Cel mai mare fluture din lume este fluturele Queen_Alexandra având o anvergură a aripilor care măsoară peste 26 cm, dar este foarte greu de văzut deoarece trăiește numai în Papua Noua Guinee.


Queen Alexandra

Cel mai mic fluture din lume este fluturele Western Pygmy Blue având o anvergură a aripilor care măsoară puţin peste 1,5 cm și care se găsește în vestul S.U.A.
Western Pygmy Blue

Se pare că numele lor în engleză “butterfly” vine de la o legendă care spunea că demult, tare demult, niște vrăjitoare luau forma unor fluturi și veneau în satul oamenilor pentru a le fura laptele și untul (“butter” - unt).

Fluturi în pictură

Salvador Dali este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori care au pictat aceste minunăţii ale naturii.


Butterfly Sails by Salvador Dali

Cântece cu și despre fluturi


Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

Powered by Blogger.