thumbnail

Rubrică Nouă - Curiozităţi

Rubrică Nouă - Curiozităţi

            Inspirată de fetiţa mea care este un copil extrem de curios şi dornic să afle cât mai multe lucruri pe diverse subiecte, astăzi am decis să fac o rubrică nouă intitulată “Curiozităţi”. Aici voi scrie articole pe diverse teme, probabil inspirată de curiozitatea celei mici.

            Ideea a plecat de la faptul că ea a descoperit pe postul tv Boomerang un desen animat care o amuză foarte tare. Animaţia se numeşte “Grizzy şi lemingii”. După primul episod a venit la mine cu întrebările.

-         Mami, ştii ce e ăla un leming?

La întrebarea asta eu am răspuns frumos, pregătită fiind (ironic).

-         Da, lemingul este un animăluţ drăguţ şi simpatic. El seamănă cu un hamster (unul din animăluţele ei).

Până aici m-am descurcat minunat, însă a urmat un şir de întrebări la care nu am ştiut să răspund. Unde trăieşte lemingul? Cu ce se hrăneşte? Ce face lemingul?

Eu am o regulă cu copiii cu care lucrez, o regulă bună, zic eu. Dacă nu ştiu să răspund la o întrebare sau nu ştiu să rezolv un exerciţiu, atunci le spun copiilor “nu ştiu, citesc, mă gândesc, mă documentez şi îţi spun mai târziu”. Am decis să fac acest lucru pentru că mi se pare important ca copiii să primească informaţii corecte şi adevărate despre curiozităţile lor, în locul unor informaţii false doar pentru ca adultul “să pară” atotştiutor.

Prin urmare astăzi voi deschide rubrica “Curiozităţi” cu un articol despre lemingi.

            P.S. Dacă nu ştiţi desenul animat, vă las mai jos un episod.



thumbnail

Lemingii

Lemingii

             Lemingul este o rozătoare mică, care se găsește de obicei în sau în apropierea Arcticii în zona de tundră. Lemingii împreună cu bizamii alcătuiesc subfamilia Arvicoline (Arvicolinae sau Microtinae). Aceste animăluţe fac parte din suprafamilia Muroide (Muroidea), care include și șobolani, șoareci, hamsteri și gerbili.

            Lemingii au o lungime de 13-18 cm și cântăresc în jur de 23–34 g. Ei au o formă destul de rotunjită şi sunt acoperiţi cu o blană lungă şi moale de culoare maronie cu negru. Lemingii au o coadă foarte scurtă, un botic foarte curios şi încăpăţânat, nişte picioruşe scurte și nişte urechi mici. Au o gheară aplatizată pe primul deget al picioarelor din față, ceea ce îi ajută să săpe în zăpadă. Sunt animale erbivore, hrănindu-se mai ales cu mușchi și ierburi. De asemenea, ei sapă prin zăpada pentru a găsi fructe de pădure, frunze, lăstari, rădăcini, bulbi și licheni. Ca și la alte rozătoare, incisivii lor cresc continuu, permițându-le să se hrănească cu furaje mult mai dure.

            Lemingii nu hibernează in timpul asprei iernii nordice; ei rămân activi, găsind hrană prin vizuinile îngropate prin zăpadă. Aceste rozătoare trăiesc în sisteme de tuneluri lungi, lucru care îi protejează de prădători. Adăposturile lor au zone de odihnă, zone de toaletă și zone de cuibărire. Cuiburile le fac din ierburi, pene și lână de bivol (qiviut). Primăvara ei se mută pe pământ mai înalt, unde trăiesc în căldări montane sau în păduri, crescând continuu înainte de a reveni toamna în tundră.

Curiozități

La fel ca multe alte rozătoare, lemingii au creşteri periodice ale populației și apoi se dispersează în toate direcțiile, căutând hrana și adăpost. Lemingul norvegian și lemingul maroniu sunt două dintre puținele vertebrate care se reproduc foarte repede însă fluctuațiile populației lor sunt haotice, în loc să urmeze o creștere liniară sau oscilații regulate.

Lemingii au devenit subiectul unei concepții greșite foarte populare că sunt determinaţi să se sinucidă în masă atunci când migrează sărind de pe stânci. Nu este o sinucidere deliberată în masă ca în cazul în care animalul alege în mod voluntar să moară, ci mai degrabă un rezultat al comportamentului său migrator. Conduse de cerințe biologice puternice, unele specii de lemingi pot migra în grupuri mari atunci când densitatea populației devine prea mare. Ei pot înota și pot alege să traverseze o bucată de apă în căutarea unui nou habitat. În astfel de cazuri, mulți se îneacă dacă bucata de apă aleasă se întâmplă să fie un ocean sau este, în orice caz, atât de larg încât să le depășească capacitățile fizice. Astfel, fluctuațiile inexplicabile ale populației de lemingi norvegieni și poate o mică cantitate de confuzie semantică (sinuciderea nefiind limitată la deliberarea voluntară, ci și la rezultatul prostiei), au contribuit la nașterea stereotipului popular al sinuciderilor.

Sursă:
thumbnail

Activitate practică “Flori de Cactus”

Activitate practică “Flori de Cactus”


        Copiii pot realiza rapid nişte tablouri adorabile cu mânuţele şi degeţelele lor.  

Astăzi vă împărtăşesc activitatea “Flori de Cactus” sau “Cactusul Amprentă”. Este activitatea perfectă pentru o zi înnorată şi va aduce multă veselie în casă.

Dacă ai copii la grădiniţa sau la şcoală, cu siguranţă vei găsi prin casă toate materialele necesare.

Ȋmi place tare mult să păstrez activităţile făcute de fetiţa mea. Ȋmi amintesc cât de mică a fost odată şi cât de repede creşte. 


Materiale necesare:


  • o coală de hârtie albă şi o bucată de hârtie colorată pentru ghiveciul cactusului
  • lipici
  • foarfecă
  • acuarele
  • pensulă
  • ramă de tablou (opţional)


Şi ingredientul principal... multă veselie!



    Pași de urmat pentru realizarea activităţii “Flori de Cactus”

Pasul 1. Decupaţi din hârtia colorată forma unui ghiveci.

Sfat. Nu lipiţi acum ghiveciul colorat al cactusului, ci faceţi doar un semn pe coala albă cu locul unde ar trebui să îl lipiţi.

Pasul 2. Copilul îşi colorează întreaga palmă cu verde şi cu grijă îşi va pune amprenta palmei pe coala albă de hârtie.


Pasul 3. Lipiţi ghiveciul cactusului.


Pasul 4. Cu ajutorul degeţelelor copilul va desena floricelele cactusului şi diverse modele pe ghiveciul acestuia.

Pasul 5. Puneţi înrama tabloul creat şi pregătiţi-vă să primiţi o mulţime de laude.

 

Tabloul “Flori de Cactus” poate fi şi un minunat cadou pentru persoanele dragi.

Distracţie plăcută!

 

Dacă aţi făcut această activitate, ne-ar plăcea tare mult să vedem şi noi tablourile voastre. Asteptăm pozele în comentarii sau pe pagina noastră de Facebook!





thumbnail

Activitate practică “Tabloul Familiei”

Activitate practică “Tabloul Familiei”

         

Tabloul Familiei a fost creat din dorinţa a realiza o activitate practică la care să participe toţi membrii familiei… bine, nu chiar toţi, toţi membrii familiei mai puţin peştişorul nostru, Foiţa. 


          Proiectul Tabloul Familiei a fost perfect deoarece prezintă întreaga familie stratificată în mâini de hârtie colorată. Ce putea fi mai drăguţ de atât? 


Probabil că aveţi toate materialele necesare în casă, aşa că dacă aţi uitat de o aniversare a unui bunic, acesta este cadoul perfect ce poate fi făcut pe ultima sută de metri.


Materiale necesare:

  • coli de hârtie colorată – roz, roşu, galben, verde, albastru - câte o culoare pentru fiecare membru al familiei
  • lipici
  • foarfecă
  • marker/creion/cariocă
  • ramă de tablou


    Şi ca totul să meargă bine, mai trebuie adăugată şi un multă iubire!

 

Pași de urmat pentru realizarea Tabloului Familiei

Pasul 1. Trasaţi cu grijă mâna fiecărui membru al familei.

Sfat. Ȋncepeţi cu mâna celui mai mic membru al familiei. După ce aţi trasat mâna lui, aşezaţi amprenta acestuia sub mâna următorului membru al familiei pentru a obţine o distanţă relativ egală între degete.


Pasul 2. Decupaţi urmele mâinilor tuturor.


Pasul 3. Lipiţi-le în ordine descrescătoare (de la mare la mic) pe o coală albă de hârtie.


Pasul 4. Scrieţi numele fiecărui membru al familiei şi data realizării tabloului.


Pasul 5. Puneţi tabloul creat într-o ramă şi pregătiţi-vă să străluciţi şi să primiţi o mulţime de laude.

 

Tabloul Familiei va fi o minunată amintire a acestei perioade.

Spor la lucru! 

 

Dacă aţi făcut această activitate, ne-ar plăcea tare mult să vedem şi noi tablourile voastre. Asteptăm pozele în comentarii sau pe pagina noastră de Facebook!


Powered by Blogger.