thumbnail

14 martie – Ziua numărului Pi. Ziua Internațională a Matematicii. Ziua lui Albert Einstein


     14 martie – Ziua numărului Pi.

Ziua Internațională a Matematicii. Ziua lui Albert Einstein

 


Ziua Internațională a Matematicii, cunoscută și ca Ziua Pi este sărbătorită pe 14 martie.

🔵 Istoricul Zilei Pi

De ce este Ziua Pi în 14 martie?

Sărbătorirea Zilei Pi a început de la formatul de scriere a datei în Statele Unite. Data se scrie conform formatului luni.zi, deci 3.14 înseamnă chiar 14 martie.

În 1988 Muzeul Exploratorium din San Francisco a lansat sărbătoarea Zilei Pi  și au început la ora 1:59 pm (următoarele trei zecimale ale numărului). Apoi, în 2009, Congresul American a recunoscut oficial Ziua Națională Pi. De atunci e sărbătorită pe toată circumferința globului de toți cei pasionați de matematică.

În 14 martie 2015 s-a sărbătorit Super Ziua Pi, pentru că la ora 9:26:53 a.m. s-a considerat că e un moment unic de a sărbători primele 9 zecimale: 3/14/15/92653.


🔵 Ce este numărul Pi?


Numărul π  (adesea scris pi) este o constanta matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc (orice dimensiune ar avea cercul, acest raport este mereu același număr).

Numărul π  e un număr imposibil de calculat exact, este un număr irațional, cu un număr infinit de zecimale. Matematicieni din toate timpurile au încercat să-l calculeze, să găsească un model de repetiție între zecimale, dar nu au reușit.

Litera grecească π, citită pi, a fost adoptată de la cuvântul grecesc „περίμετρος” (perimetros), mai întâi de William Jones în 1707; notația a fost popularizată apoi de Leonhard Euler în 1737.

 

🔵 Istoria numărului Pi

Primele documente ce dovedesc aproximări ale acestui număr datează din preajma anului 1900 î.e.n.; acestea sunt 25/8 (Babilon) și 256/81 (Egipt), ambele aproximări de 1% ale valorii reale.

Valoarea lui Pi a fost calculată pentru prima dată de către Arhimede din Siracuza (287–212 î.Hr.), unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii antice. El și-a dat seama că această mărime poate fi limitată superior și inferior înscriind cercurile în poligoane regulate și calculând perimetrul poligoanelor exterioare și respectiv interioare.

Folosind echivalentul unui poligon cu 96 de laturi, el a demonstrat că 3 + 10/71 < π < 3 + 1/7. Media acestor valori este aproximativ 3,14185.


🔵 Aflarea numărului Pi în era calculatoarelor

Apariția calculatoarelor numerice în secolul al XX-lea a dus la o creștere a recordurilor de calcul al lui πJohn von Neumann et al. au folosit ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) pentru a calcula 2037 de cifre ale numărului π  în 1949, un calcul care a durat 70 de ore. Alte mii de zecimale s-au obținut în următoarele decenii și milionul de cifre a fost depășit în 1973.

Recordul actual este de 2.576.980.370.000 de zecimale și a fost stabilit de Daisuke Takahashi pe sistemul T2K-Tsukuba, un supercalculator de la Universitatea Tsukuba, de la nord-est de Tokyo.


            🔵 Memorarea cifrelor

Contrastul dintre simplitatea definiției sale și complexitatea calculului zecimalelor sale a făcut ca numărul Pi să devină un adevărat simbol cultural, o metaforă pentru misterele matematicii.

Există mai multe moduri de memorare a lui π, printre care și utilizarea de „pieme”, poezii în care lungimea fiecărui cuvânt (în litere) reprezintă o cifră a numărului π.

Cadaeic Cadenza, poveste scurtă scrisă de matematicianul Michael Keith, conține în acest fel primele 3834 de zecimale ale lui π. Chiar și titlul  Cadaeic  reprezintă primele cifre ale lui Pi, dacă am echivala literele alfabetului cu numere (C a d a e i c = 3.1 4 1 5 9 3).

Echivalent, în limba română există fraza: „Așa e bine a scrie renumitul și utilul număr” (3,14159265) sau o altă variantă cu o zecimală în plus este: „Dar e bine a căuta lucrurile de foarte multe ori” (3,141592653).


🔵 Ziua Internațională a Matematicii

Ziua Pi a ajuns să fie decretată drept Ziua Internațională a Matematicii de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) la conferința generală  în toamna anului 2019.

În 2020 s-a sărbătorit pentru prima dată în toată lumea, cu tema Matematica e pretutindeni.

Scopul principal al Zilei Internaționale a Matematicii este de a convinge publicul de importanța matematicii în educație și de a conștientiza care e rolul matematicii în societatea modernă și în știință.


🔵 Ziua lui Albert Einstein

Pe data de 14 martie 1879 s-a născut Albert Einstein, un strălucit om de știință şi savant de origine germană, autorul teoriei relativității.

Nu voi scrie multe despre el pentru că nu-i plăcea să i se sărbătorească ziua de naștere, spunea că acest obicei este pentru copii. Voi da doar două citate faimoase ale lui:

„Adevăratul semn al inteligenței nu este cunoașterea, ci imaginația.”

„Nu am niciun talent special. Sunt doar curios cu pasiune.”

 

Surse: wikipedia.ro; piday.org

Related Posts :

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

Powered by Blogger.