thumbnail

Învățarea la distanță nu este sinonimă cu învățarea online

    Trăim într-o perioadă nouă si ciudată. Ne vom aminti și vom discuta despre această pandemie globală timp de zeci de ani sau poate chiar mai mult. Deși evenimentele care se petrec acum vor rămâne în amintirile noastre, numeroasele schimbări pe care le trăim în aceste momente vor persista peste tot, de la obiceiurile noastre până la instituțiile noastre. Deși schimbările care urmează sunt încă imprevizibile, schimbările din viața noastră curentă sunt evidente. Modul în care ne mișcăm (sau nu), modul în care interacționăm cu ceilalți, modul în care ne gândim la relațiile noastre - aproape toate aspectele vieții de zi cu zi s-au schimbat ca răspuns la amenințarea invizibilă a unui virus nedorit. 
    Și totuși, într-un moment în care viitorul pe termen scurt pare învăluit în izolare, orizontul pe termen lung oferă o anumită mângâiere și inspirație. Vom trece peste aceasta. Din această perspectivă, printre puținele elemente care sunt importante și care trebuie luate în considerare se numără educația.
   Schimbările aduse educației sunt, de fapt, unele dintre cele mai evidente consecințe ale acestui moment. Facem dintr-o dată parte dintr-un experiment global în care trebuie să folosim toate mijloacele de învățare. Drept urmare, am fost nevoiți să regândim și să câștigăm implicarea elevilor. Astfel realizăm rolul important pe care îl joacă tehnologia – și îl va juca după ce această criză va trece - pentru învățarea într-o lume conectată la nivel global.
   Cu toate acestea, chiar dacă se pare că tehnologia educațională are un moment de avânt, ar putea să nu fie cel la care sperăm. Pe măsură ce profesorii „scormonesc” și părinții își ajustează programul pentru a-și asuma noi roluri de școlarizare în casă, în multe moduri tehnologia este aplicată în principal pentru scopul comun de a trece pur și simplu. Învățarea de la distanță are un moment, da, dar trebuie să îi recunoaștem limitările.
   Învățarea la distanță se referă la separarea fizică, în care profesorul și elevul sunt separați. În multe privințe, se caracterizează prin ceea ce nu o definește, și anume orientarea și condițiile unice necesare pentru a se asigura că o astfel de învățare este eficientă și semnificativă. În schimb, învățarea online este un instrument mult mai nuanțat și mai bine organizat. Învățarea online oferă o pedagogie profundă și bogată, iar un curriculum online necesită planificare, timp și o înțelegere clară a celor mai bune modalități de utilizare a mediului. Nu ar trebui să ne imaginăm că situația noastră actuală va produce în mod magic această înțelegere sau datorită efortului depus se va realiza adevărata promisiune a învățării online.
   Nu mă întelegeți greșit. Acesta nu este un moment pentru pesimism. De fapt, dacă privim îndeaproape, putem vedea exact contrariul. Oportunitatea este peste tot. Aceste perioade extinse de izolare ne pot oferi oportunități de a regândi educația și, odată cu aceasta, rolul de susținere al tehnologiei.
   Ar trebui să menținem aceste perioade de încercare la așteptări rezonabile. După cum ne-am putea aștepta, încercările de a iniția brusc învățarea la distanță ca un mijloc de cercetare aprofundată și extinsă vor rămâne scurte. Din acest motiv aceste momente sunt deosebit de bune pentru observare, experimentare și planificare. Pe măsură ce descoperim și împărtășim modalități de a ne conecta cu elevii potențial distrași, ne dăm seama din nou de importanța învățării personale și a școlii fizice.
   Deși multe dintre aspectele normale ale învățării sunt în așteptare, viața în sine nu se oprește. Învățarea si curiozitatea continuă. Pe măsură ce ne adaptăm la noua noastră situație, oportunitățile neașteptate se dezvoltă peste tot. O plimbare în familie dezvăluie o vrăbiuță împiedicată care se strecoară într-o curte. O știre despre o figură sportivă devine o dezbatere despre statisticile din carieră. A face pâine devine o lecție de chimie. Acestea reprezintă sclipiri de învățare. Momentele „a-ha” în miniatură ascunse în mijlocul întâmplărilor din viața de zi cu zi fac parte din educația actuală. Educația a devenit, deocamdată, un lung șir de momente.
   Deci ce facem acum? Chiar acum ar trebui să profităm de această ocazie pentru a ne gândi mai profund la ceea ce ar putea fi. Deoarece folosim tehnologia pentru a împărtăși povești sau imagini din diversele noastre lumi, să ne imaginăm cum tehnologia ar putea reuni acele lumi pentru a deschide învățarea și mai departe. Luați acest timp de izolare pentru a căuta, pentru a explora și pentru a savura aceste momente. Împreună vom fi împrospătați și gata pentru o revenire robustă la o viață de învățare aprofundată pe drum.

Powered by Blogger.